COMENÇA LA VACUNACIÓ COVID ENTRE 12 I 16 ANYS A CATALUNYA

Crida a vacunar als joves de 12 a 15 anys per accelerar la campanya

El Govern promou ara la vacunació als llocs d’estiueig i hi suma els adolescentes per donar sortida a l’estoc de vacunes

La vacunació dels 300.000 joves d’entre 12 i 15 anys que viuen a Catalunya és inminent. El presidente de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que els adolescentes nascuts entre el 2006 i el 2009 podran comenzar a demanar hora per vacunar-se a partir d’aquest dimecres  a la web del departament de Salut  i que les injeccions es posaran als diversos punts de vacunació habilitats arreu del país, entre els quals hi ha pavellons, centres cívics, hospitales i centres d’atenció primària (CAP). De moment aquests joves només rebran la vacuna de  Pfizer / BioNTech , la mateixa que s’està posant als de 16 a 18 anys, si bé l’Agència Europea de Medicaments (EMA) va donar llum verda a  l’ús de la vacuna de Moderna  en adolescents d’entre 12 i 17 anys.

A diferència de la campanya que s’havia fet fins ara amb els menors de 16 i 17 anys, els que tenen entre 12 i 15 anys hauran d’anar obligòriament acompanyats del pare, la mare o el tutor legal per power rebre la dosi. A més, els nascuts el 2009 han d’haver complert els 12 anys per posar-se-la, ja que per sota d’aquesta edat Europa encara no ha autoritzat l’ús de cap vacuna contra el covid. Aragonès ha informat que serà la conselleria de Salut qui donarà més detalls sobre aquesta vacunació, previsiblement en la roda de premsa de dimecres, que es dedicarà al procés d’immunització.

Els menors d’edat són un col·lectiu que l’últim any “ha patit especialment els efectes de la pandèmia i les restriccions”, ha remarcat Aragonès, i per això ha fet una crida a aquesta franja d’edat ia les seves famílies a demanar hora tan aviat com sigui posible ia vacunar-se per començar les classes amb més seguretat. “Hem de començar el curs [escolar] amb la immunitat més alta posible como centres educatius. És un col·lectiu que necessitem que s’immunitzi”, ha insistido el presidente. L’objectiu és garantir “el bon funcionament” dels centres de secundària, batxillerat i cicles formatius.

“Un de cada vuit casos de la pandèmia s’ha concentrat al mes de juliol i els argumentos a favor de la vacunació cobren força” ”

QUIQUE BASSATPediatra i epidemiòleg de l’ISGlobal

La tornada presencial a les aules és precisament un dels quatre argumentos que esgrimeix el pediatre i epidemiòleg a l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), Quique Bassat, per justificar la needitat d’avançar en la immunització de los adolescentes. “Si volem tornar a fer classes presencials de forma segura amb una variant com la delta propagant-se, que és tan infecciosa, hem de vacunar-los”, explica, i afegeix que l’objectiu hauria de ser anar controlant la pandèmia per no haver de fer grups classe tan reduïts com els de l’últim curs.

Reduir casos greus i persistentes

“Fa un mes i mig hauria tingut els meus dubtes sobre si vacunar els més joves era una urgència, però després de veure que un de cada vuit casos de la pandèmia s’ha concentrat al mes de juliol, els argumentos a favor de la vacunació cobren força “, afirma Bassat. Encara que els infants i adolescentes presentin habitualment quadres lleus de la malaltia, l’expert subratlla que la vacunació en aquestes edats és important perquè encara es desconeix quin recorregut pot tenir el virus i la malaltia que causa els anys vinents i com podria afectar els més joves.

De fet, es calcula que  entre un 5% i un 10% dels menors que es contagien  poden acabar desenvolupant seqüeles relacionades amb el covid persistent. “Cal protegir els adolescents individualment: tot i que els cases greus de covid en aquestes edats són anecdòtics, augmenten a mesura que creixen els contagis. haurien evitat “, afirma el pediatre.

Comments are closed.